Odată cu intrarea în Kabul, talibanii au dat asigurări că vor respecta drepturile femeilor și ale minorităților conform legii Sharia.

Legea Sharia despre drepturile femeilor, în interpretarea talibană:

‘Veți rămâne acasă tot timpul. Nu se cade ca femeile să umble pe străzi. Este permis să părăsiți locuința doar în compania unui bărbat din familie. Cele care vor fi prinse singure pe străzi, vor fi bătute și trimise acasă.
Este interzis, în orice condiții, să vă descoperiți fața. Este permis să ieșiți din casă doar acoperite de burqa. Cele care nu fac asta vor fi aspru bătute.
Cosmeticele sunt interzise.
Bijuteriile sunt interzise.
Hainele atrăgătoare sunt interzise.
Nu aveți voie să vorbiți, decât pentru a răspunde când sunteți întrebate.
Nu aveți voie să priviți în ochi un bărbat.
Nu aveți voie să râdeți în public. Veți fi bătute dacă o faceți.
Nu aveți voie să vă vopsiți unghiile. Veți pierde un deget dacă o faceți.
Fetelor le este interzis să meargă la școala. Școlile pentru fete vor fi urgent închise.
Femeilor le este interzis să aibă un loc de muncă.
Dacă veți fi găsite vinovate de adulter veți fi omorâte cu pietre.’

Așa vor arăta anii următori pentru femeile și fetele afgane.

La Universitatea din Herat, talibanii au oprit deja studentele și profesoarele la intrare. În orașele cucerite, femeile au început să își piardă locurile de muncă și circulă informații că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârste între 12 și 45 de ani, pentru a le forța să se căsătorească cu luptătorii islamiști. Femeile care au ocupat posturi vizibile, care au activat în ONG-uri pentru drepturile femeilor sau au militat împotriva talibanilor se tem că, odată identificate, vor fi torturate și ucise.

O întreagă generație ce a crescut cu promisiunea educației și independenței își vede anii de școală, locurile de muncă, libertatea de a decide asupra propriei vieți spulberate de venirea la putere a talibanilor.

În câteva luni țara s-a întors în secolul 14.

And the world stood watching.