Premierul Ludovic Orban consideră că elevii „sunt în siguranţă la şcoală” deoarece sunt cu cadrele didactice „care au obligația să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii”.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat ce părere are despre creșterea cazurilor de coronavirus în contextul deschiderii școlilor.

„N-am văzut astfel de puncte de vedere. Nu sunt epidemiolog. Dar din punctul meu de vedere copiii sunt în siguranţă la şcoală, pentru că sunt cu cadrele didactice, cu educatorii,

învăţătorii, profesorii care au obligaţia să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi cel puţin din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la şcoală nu este foarte mare”, a transmis Ludovic Orban, la B1 TV.

Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Măsuri pentru îmbunătăţirea procesului educaţional

Legat de o posibilă transmitere zilnică a cazurilor de îmbolnăviri în rândul elevilor şi profesorilor, precum se întâmplă în cazurile naţionale, premierul a spus următorul lucru.

„Asta este o chestiune care nu ţine de Ministerul Educaţiei, dar tocmai din acest motiv am invitat la această analiză şi Ministeru Sănătăţii, l-am invitat şi pe domnul secretar de stat

Raed Arafat pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii de a corecta eventuale disfuncţionalităţi, de a lua măsuri care să îmbunătăţească procesul educaţional şi în acelaşi timp să protejeze sănătatea copiilor”, spune premierul.

Este sau nu compromis anul şcolar?

De asemenea, Ludovic Orban a fost întrebat dacă anul acesta şcolar este compromis.

„Cum să fie compromis? Abia ce a început anul şcolar. Ştiţi foarte bine situaţia, că sunt pe roşu câteva sute de şcoli, pe sistem mixt patru mii şi ceva de şcoli. Restul şcolilor funcţionează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional.
Dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat. Copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia şi tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem, care să ţină cont de situaţia epidemiologică din fiecare comunitate locală. Mai vorbim”, a declarat Orban.