Vladimir Putin a fost disperat sa castige lupta cu ‘inamicul’ care a pus stapanire pe intreaga planeta, astfel ca primul vaccin anti-Covid a fost aprobat in Rusia.

Noi dezvaluiri despre presupusul vaccin impotriva coronavirusului pe care Putin l-a lansat ridica numeroase intrebari despre eficacitatea acestuia. Conform agentiei Fontanka, vaccinul a fost inregistrat dupa doar 38 de teste pe voluntari adulti sanatosi.

O serie de documente folosite pentru inregistrarea vaccinului, numit oficial ‘Gam-Covid-Vac’ sugereaza ca cercetarea a durat 42 de zile.

Unul dintre documente anunta: „Capacitatea de protectie este necunoscuta, timpul de duratie al protectiei e necunoscut. Nu au fost facute studii clinice care sa analizeze efectivitatea epidemiologica”.

Abilitatea vaccinului de a crea suficienti anticorpi efectivi impotriva coronavirusului a fost pusa la indoiala, anunta Fontanka, care sustine ca detin toate detaliile despre medicament si testele sale.

Mai mult decat atat, o lista lunga de efecte secundare a fost adaugata in dreptul unuia dintre vaccinurile despre care Putin sutine ca a fost administrat uneia dintre fiicele sale.

Printre efectele secundare sunt durerea, hipertermia, umflaturi, astenie, febra, apetit scazut, dureri de cap, congestie nazala si dureri in gat.

Testele au aratat ca in ziua 42 de la vaccinare, mostrele de sange ale voluntarilor au neutralziat anticorpii virusului cu o medie de 49.3. Valoarea nici macar nu atinge nivelul mediu, anunta raportul.

Sursa: sport.ro